+38 (093) 303-4050

Як вибрати найкращу барабанну установку

Акустичні барабанні установки чи електронні?

Перше, що потрібно вирішити купуючи барабанну установку, — це тип установки який ви бажаєте: акустичну чи електронну.  Обидва типи наборів мають широкий вибір, доступний для початківців і професіоналів.  Електронні барабани дозволяють музикантові вибирати багато різних ударних звуків і перкусії, маючи лише одну установку.  Їх можна відтворювати безшумно в навушниках або через підсилювач.  Вони мають багато переваг, але у цій статті ми зупинимося саме на акустичних барабанних установках.


Конфігурації барабанної установки

Конфігурація барабанної установки залежить від кількості та розміру барабанів.  Конфігурації часто називаються за стилем музики, для якого вони найкраще підходять, але будь-яка хороша барабанна установка достатньо універсальна, щоб впоратися з багатьма різними стилями.  Однак більшість виробників барабанів пропонують різноманітні збірки.  Це лише деякі з найпоширеніших типів, які ви зустрінете:

Standard


Pearl Roadshow Complete 5-Piece Drum Set with Hardware and Zildjian Planet Z Cymbals

Стандартна барабанна установка дуже часто складається з пакету 5-ти предметів, що включає: малий барабан (робочий), дві стійки, один підлоговий том (floor tom) і бас-барабан.  Томи трохи більші в діаметрі та глибині, ніж конфігурація злиття.  Ви найчастіше зустрічаєте цю конфігурацію на повних барабанних установках, призначених для барабанщиків-початківців.  Ця конфігурація дає новачкам-барабанщикам хорошу відправну точку для визначення того, який звук вони шукають, і є універсальною для багатьох стилів музики.

Fusion

Yamaha Stage Custom Birch 5-Piece Shell Pack with 22" Bass Drum

Набір ф’южн зазвичай складається з 5 або 6 елементів, що включає: малий барабан, два стійки, один або два підлогових томи та бас-барабан. Конфігурація ф’южн-набору схожа на стандартну барабанну установку, за винятком того, що рейкові та підлогові томи зазвичай мають менший діаметр, а в деяких випадках також меншу глибину.  Ці томи малої глибини називаються «швидкими томами».  Ви часто зустрічаєте ф’южн у фанку, поп-музиці, хіп-хопі, R&B та рок-музиці.

Рок

PDP by DW Concept Maple 4-Piece Shell Pack With Chrome Hardware Twisted Ivory

Рок-конфігурація, як правило, складається з 4 частин, що включає малий барабан, один рековий том, один підлоговий том і один бас-барабан. Однак деякі рок-комплекти включають два томи-стійки або два томи-підлоги.  Розміри в цій конфігурації зазвичай більші, створюючи нижчий загальний тон, який асоціюється з рок-музикою.  Однак вони не обмежуються лише роком і можуть бути налаштовані під багато різних стилів.

Bop/Jazz

Ludwig Breakbeats by Questlove 4-Piece Shell Pack

Боп-кіт, також називають джаз-кітом. Ця конфігурація зазвичай являє собою барабанну установку з 4 частин, що включає малий барабан, один стійковий том, один підлоговий том і бас-барабан.  Розмір раковини невеликий і створює вищі тони, які зазвичай зустрічаються в джазі та бібопі.

Матеріали корпусу барабана

Так само, як існує багато різних розмірів барабанів і налаштувань, існує майже стільки ж матеріалів корпусу, з яких виготовлені барабани.  Кожен матеріал має власне унікальне звучання та характер. Ось кілька найпоширеніших матеріалів для корпусу, які ви знайдете, шукаючи власну барабанну установку.

Клен

Клен, мабуть, найпоширеніша деревина, яка використовується у виробництві барабанів.  Кожна барабанна компанія пропонує кленовий корпус. Клен надзвичайно універсальний і забезпечує відмінний резонанс і дзвін.  Цей резонанс робить клен популярним серед барабанщиків, які грають наживо.

Береза

Береза є наступною за популярністю деревиною для корпусу барабанів. Вона пропонує багато низьких частот і підвищені високі частоти, що робить його чудовим для запису та студійних програм.  Березові раковини також дуже гучні, що також робить їх чудовим варіантом для живої гри.

Гібрид

Гібридна оболонка барабана означає, що оболонка виготовлена з двох типів деревини.  Поширена гібридна конфігурація корпусу - клен і червоне дерево або береза і горіх.  Ці оболонки пропонують поєднання звукових властивостей обох порід дерева або створюють абсолютно новий звук.

Інші деревні матеріали

Інші види деревини, які зазвичай використовуються для виготовлення барабанів, включають червоне дерево, дуб, вишня, волоський горіх, камедь, тополю, бук, пурпурне серце, ясен, бубінга та бамбук. Кожна з цих дерев видає свій характерний звук.

Недеревні оболонки

Зазвичай ми думаємо, що корпуса барабанів робляться тільки з дерева, але вони можуть бути зроблені з багатьох різних матеріалів, включаючи сталь, мідь, латунь, акрил і скловолокно.  Як і дерево, ці матеріали створюють власне унікальне звучання.  Металеві барабани, як правило, дуже гучні та різкі.  Акрилові барабани надзвичайно гулкі, але швидко псуються.  Оболонки зі скловолокна забезпечують контрольований, цілеспрямований і рівний звук.


Навіть якщо ви провели години досліджень на барабанних форумах, ви не станете митцем барабанів. Якщо барабанна установка, яку ви розглядаєте, має матеріал або особливі властивості, з якими ви не знайомі, вам потрібно на практиці почути їх. Дайте собі час дослідити. Це може бути трохи важко, тож не поспішайте.