+38 (093) 303-4050

Найкращі електрогітари - класика всіх часів

Історію сучасної музики істотно сформував один інструмент – електрогітара. Багато музики, яку ми любимо сьогодні, просто були б неможливими без неї і велика частина цього пов’язана з класикою всіх часів, представленою в цьому списку.


Fender Stratocaster

Вперше представлена публіці в 1954 році, Fender Stratocaster є однією з найвідоміших гітар. Це наступник Fender Telecaster Лео Фендера, і вона стала головним вибором для музикантів майже в усіх жанрах.

Stratocaster — це універсальна гітара, тому вона насправді не має чітко визначеного тембру. Однак вважається дуже яскравим і ріжучим інструментом (хоча не в такій мірі, як Telecaster). Це чудовий вибір для музикантів, які хочуть грати головну роль (соло), але вона може бути надто яскравою для ритмічної роботи, звісно це теж залежить від вашого стилю гри, вашого підсилювача та того, як ви еквалізуєте свою установку.

Stratocaster є однією із найбільш копійованих гітар у світі, і через це існують десятки різних її інтерпретацій. Однак найдоступнішою версією цієї гітари, є Fender Standard Stratocaster.


Gibson Les Paul

Цікавий факт, який багато музикантів не знають про Gibson Les Paul, полягає в тому, що це, мабуть, одна з перших фірмових гітар у світі. Гітару спільно розробив винахідник і джазовий гітарист Лес Пол (який також винайшов тримач для губної гармошки, який використовував Боб Ділан).

Гітара зазвичай асоціюється з рок-н-ролом, але насправді вона використовується в багатьох жанрах. Це чудова джазова гітара, секретна зброя Боба Марлі та улюблений інструмент для багатьох блюзових музикантів.

Визначальною особливістю гітар у стилі Les Paul є повний тон і сустейн, що робить їх чудовими для жанрів, перерахованих вище. На гітарах традиційно використовуються хамбакери (хоча вперше вони були випущені з P90), і оскільки ці звукознімачі мають вищий вихід, їх легше спотворити.


Fender Telecaster

Fender Standard Telecaster, яку довго вважали «просто» кантрі-гітарою, є, мабуть, однією з найбільш універсальних гітар. Ним користувалися всі, від Джека Вайта до Вінса Гілла, і його використовували в студії практично всі відомі групи в той чи інший час.

Своїм успіхом Telecaster завдячує своєму яскравому та дзвінкому звуку, який, якщо грати чисто, випромінює сильну атмосферу кантрі. Однак, якщо використовувати дисторшн, Telecaster легко стає однією з найрізкіших гітар. Це ідеальний інструмент для соло-гітариста.

Однак недоліком Telecaster є те, що він насправді не є чудовим ритмічним інструментом. Гриф звукознімача все ще звучить трохи тонко. Є стара цитата про Telecaster, яка говорить: «Telecaster має два звуки; добре і погано», і це досить добре відображає інструмент. У правильних руках він може зробити багато, але не все.


Gibson SG

Як і Les Paul, Gibson SG є синонімом рок-н-ролу. Незважаючи на те, що гітару зазвичай вважають "машиною для рок-н-ролу", вона також є дуже потужною блюзовою гітарою.

Gibson SG була випущена у 1961 році, через падіння продажів Gibson Les Pauls. SG була дешевшою у виробництві, легшою, а завдяки верхньому та нижньому вирізу, вона мала значно кращий доступ до верхнього ладу.

Коли справа доходить до тембру, SG насправді дуже схожа на Les Paul, тому основною перевагою є те, що Les Paul легша.


Super Strat

Ця категорія, ймовірно, буде суперечливою, оскільки немає жодного бренду, який би визначав «Super Strat». Майже кожна гітарна компанія виготовляла таку, і оригіналом цієї гітари була модифікація Fender Stratocasters.

У них також немає жодного визначеного тону, хоча вони, як правило, мають більший вихід (більший вихід = більше гучності = більше спотворень). У цьому розділі представлено Ibanez S Prestige S6570q

Super Strats загалом мають дві особливості, які відрізняють їх від середньостатистичного Stratocaster: 1) звукознімачі високої потужності, зазвичай хамбакери; 2) тремоло Floyd Rose. Такі гітари добре відтворюють жанри, де використовуються спотворення, але звучать дещо стерильно, коли використовуються для відтворення жанрів, яким характерне чисте звучання (без спотворень), або звучання з низьким рівнем спотворень.


Gibson ES-335

Вперше представлена в 1958 році Gibson ES-335 — це напівпорожниста гітара, яка зазвичай використовується для гри блюзу. Вона має повітряний і повний тон, також як і інші напівпорожнисті гітари, має частотний характер схожий до акустичної гітари. Напівпорожнистість надає їй трохи більше обертонів, ніж у гітар із твердим корпусом.

Однак у напівпорожнистих гітар є недолік. Напівпорожнисті інструменти мають тенденцію до зворотного зв’язку при грі з великим спотворенням або на високій гучності. Вони чудово підходять для блюзу, але вони не ідеальні, якщо ви хочете грати жорсткіші жанри року.


Gibson ES-175

Gibson ES-175, безперечно, є найвідомішою джазовою гітарою. Переважна більшість відомих джазових музикантів використовують або ES-175, або одину із її похідних, і до цього дня це все ще найкраща гітара для гітаристів, які прагнуть отримати класичний джазовий звук.

ES-175 дебютувала у 1949 році, і в її перша модель була оснащена одним звукознімачем P90 (у положенні шиї). Лише в 1957 році ES-175 виник у тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні, і тоді його взяли на озброєння такі джазові виконавці, як Джо Пасс і Вес Монтгомері.


Fender Jaguar

Fender Jaguar, яка спочатку мала стати наступником Fender Stratocaster, була свого роду "білою вороною" лінійки Fender. Ранні Jaguars просто не продавалися настільки добре, щоб підтримувати їх у виробництві, тому лінійку було припинено в 1975 році. Однак під час альтернативного руху 1980-х і 90-х років вони стали популярними серед музикантів, оскільки вони не високо цінувалися, тому зазвичай продавалися дешево в ломбардах.

Після відродження інструменту, Fender перезапустив Jaguar у 1999 році, і з того часу він продовжував вироблятися в різноманітних конфігураціях.


Джерело: https://www.gearank.com/articles/best-electric-guitars-all-time-classics